Samenwerken, juist wanneer het urgent is
In de regio IJsselland werken de gemeenten en jeugdhulpaanbieders intensief samen wanneer er sprake is van een crisis. Dit doen wij aan de hand van de crisisroute.
Via de crisisroute:
- voorkomen we escalatie;
- zorgen we ervoor dat de jeugdige zo snel mogelijk en op de juiste plek hulp krijgt;
- zorgen we voor de juiste betrokkenheid van ouders;
- streven we naar zo min mogelijk uithuis- en overplaatsingen van de jeugdige.
Samen garant staan voor passende zorg bij crisis
De gemeenten en jeugdhulpaanbieders zijn samen verantwoordelijk voor de jeugdige die crisishulp nodig heeft. Het uitgangspunt daarbij is: samenwerken, juist wanneer het urgent is. Jeugdhulpaanbieders staan samen garant voor passende zorg bij crisis. Dit vraagt om een integrale beoordeling van wat er aan de hand is en intensieve samenwerking tussen de reeds betrokken hulpverlener, crisisdienst, crisisinterventies en crisisopvolging. Betrokken partijen laten de jeugdige niet los tót er een passende crisisinterventie is georganiseerd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van elkaars expertise.
Spoedhulp IJsselland
Binnen de regio IJsselland is een belangrijke rol in de crisisroute weggelegd voor Spoedhulp IJsselland. Zij voeren ambulante crisisinterventies uit vanuit de samenwerking tussen Trias, Ambiq, Pactum en Triade Vitree. Zij zijn in te zetten wanneer er nog geen aanbieder betrokken is en er per direct een interventie noodzakelijk is. Daarbij wordt zoveel mogelijk ambulant gewerkt en als het echt niet anders kan, is er een crisisbed beschikbaar.
Crisisroute GGZ
Binnen de GGZ wordt de crisisroute uitgevoerd door Accare, Karakter en Jeugd GGZ/Dimence. Wanneer er sprake is van (vermoeden van) een psychische crisissituatie, kan met deze instanties contact op worden genomen. Vervolgens wordt bekeken of er een beoordeling nodig is door een psychiater of dat er vervolgstappen vanuit de GGZ noodzakelijk zijn om de crisis af te wenden, zoals een opname binnen de afdeling High Intensive Care (HIC) van Karakter.
Wie bel je wanneer en in welke situatie?
Betrokken zorgaanbieder | Wie bel je? |
Zorgaanbieder is REEDS betrokken | Neem contact op met de eigen zorgaanbieder |
Zorgaanbieder is nog NIET betrokken |
Afspraken werkwijze crisis
Tussen de gemeenten, aanbieders en RSJ IJsselland zijn afspraken gemaakt over de werkwijze bij crisis. Deze afspraken zijn onderdeel van de raamovereenkomst Specialistische Jeugdhulp 2023 en staan vermeld in eis 32 in het inkoopdocument.
Overeenkomst crisisfuncties
De crisisdienst, -interventie en -opvolging is vanaf 1 januari 2022 ingekocht bij zeven aanbieders, te weten Accare, Ambiq, Jeugd GGZ/Dimence, Karakter, Pactum, Trias en Triade Vitree. Meer informatie vind je in de overeenkomst crisisfunctie en de bijlage.
Elke jeugdige de juiste hulp
Wij vinden het in de regio IJsselland van groot belang dat expertise op de juiste wijze wordt ingezet. Daarom werken we dit én komend jaar aan het verder verbeteren en integreren van de crisisroute tussen Spoedhulp IJsselland en de GGZ-aanbieders, met als doel dat elke jeugdige bij een crisis direct de juiste hulp krijgt.